Suction bucket

Årets Innovationsprojekt

Udfordring
Havvindmøller bliver installeret på fundamenter, der sættes fast i havbunden. Fundamenterne består primært af stål, og er en omkostningsfuld konstruktion, der, sammen med en tidskrævende installation på havet, får prisen på fundamenter til havvindmøller til at udgøre 20-30 procent af den samlede pris på en havvindmøllepark.

Idé til løsning
I Suction Bucket-projektet tester virksomheder og et universitet et nyt design af et fundament til havvindmøller – en såkaldt sugebøtte – der kan suges ned i havbunden og forankres med undertryk. Designet blev skabt i et foregående projekt fra 2016.

Sugebøtten vil blive konstrueret af langt mindre stål end konventionelle fundamenter. Det betyder, at prisen på materialer til produktionen af fundamentet falder og at miljøbelastningen mindskes. Sugebøtten kræver kort installationstid og kan produceres af en lang række underleverandører, da det nye fundament sættes sammen som et modulbaseret system i stål.

Første del af testen af det nye fundament blev gennemført i havbunden ud for Frederikshavn i første halvdel af 2019. Den videre del af testfasen skal fortælle projektets partnerne om sugebøttens evne til at bære en havvindmølle. Projektpartnerne forventer, at det nye design kan kommercialiseres, så vindindustrien kan spare på materialerne til fundamenter og tidsforbruget ved installationsfasen. Begge dele vil gøre vindkraft mere konkurrencedygtig.

Problemejere


• Siemens Gamesa Renewable Energy

Problemløsere


• Universal Foundation A/S

• AAU Civil Engineering

• Fred. Olsen Windcarrier

Læs mere >

Stem til dette projekt

* Påkrævet